De Speeltuin

Al meer dan 60 jaar een begrip!

Speeltuinvereniging Monnickendam zet zich al meer dan 60 jaar in voor lekker buiten spelen in een veilige en groene omgeving midden in het centrum van oud Monnickendam. Dankzij haar vele vrijwilligers, sponsoren en de betrokkenheid van de ruim 500 leden kan iedereen, van Monnickendammer tot passant, van jong tot oud al ruim 60 jaar genieten van de goede sfeer en de uitgebreide faciliteiten!

We schrijven 1959 als de speeltuin feestelijk wordt geopend op de locatie waar nu moestuinen zijn aan de Noordervesting tegenover de Leo Hordijkstraat in Monnickendam.

Met dank aan dhr. Koek en mw. Buter-Pool zijn we in het bezit gekomen van enkele unieke foto’s van de opening van de speeltuin, medio 1959. Het was toen ook al groot feest, getuige deze plaatjes uit lang vervlogen tijden.

Het hek wordt ontsloten en jonge dame Suzan Buter knipt het lint door.

 

De speeltuin was nog niet zo uitgebreid als tegenwoordig maar het plezier was er niet minder om!

In de jaren ’80 verhuist de speeltuin naar z’n huidige locatie. En in 1993 wordt op het terrein een entreehuisje/winkeltje geplaatst, ontworpen door architect Piet Blom. Het huisje doet nog altijd dienst!

Nieuwe Locatie Speeltuin Monnickendam

In 2005 vindt een eerste renovatie plaats. En de speeltuin breidt weer uit. Belangrijkste aanwinst is een indrukwekkend klimhuis met glijbanen, met als opvallendste element een grote vis. Het toestel staat dan ook al snel liefkozend bekend als ‘De Vis’

In 2012 verdwijnt het kinderboerderijtje dat naast de speeltuin ligt. Dit betekent extra ruimte voor de speeltuin! In plaats van te kiezen voor nog meer schommels en wippen, wordt voor ander vermaak gekozen in de vorm van 9 uitdagende midgetgolf holes!

midgetgolfbaaninspeeltuin_2013-2
Loungebanken_2015

In 2015 vindt de volgende verandering plaats. Er wordt een ruim terras aangelegd met luxe loungebanken, zodat ook de ouders nog comfortabeler in de speeltuin kunnen vertoeven.

De speeltuin in z’n huidige vorm is er gekomen met de schitterende renovatie en uitbreiding in 2018/2019.

 

Eerst werd het plein voor de jongste kinderen, het Kleintjesplein, veranderd in een uitdagende speelomgeving met eigentijdse vormgeving en voorzieningen. Door toepassing van het thema ‘Waterland’ in de plannen wordt de speeltuin een echte Waterlandse speelplek;

Hekwerk Speeltuin

En in 2019 weten we de doelgroep te verbreden door de aanleg van De Avonturenhoek in het beboste achterste gedeelte van de speeltuin. Door toevoeging van uitdagende en natuurlijke speelelementen kunnen ook de oudere kinderen zich langer vermaken in de speeltuin.

dav

Een deel van het hekwerk van de speeltuin wordt vernieuwd en krijgt een uitnodigender uitstraling. Ook hier worden elementen uit Waterland verwerkt.

dav